Friday, July 31, 2009

Pengurusan Masa
Pening....itu yang saya rasakan bilamana idea tidak juga kunjung tiba untuk menulis..sedangkan tiada artikel baru untuk sekian lama...kadangkala, rasa pelik dan "cemburu" pabila melihat rakan-rakan yang lain bertukar ganti artikel mereka...sungguh, saya bukanlah seorang yang kreatif dalam menulis.semasa di sekolah dahulu, saya hanya menanti rakan saya menyiapkan cerpennya untuk saya baca.saya gemar membaca, dari dulu dan berharap agar tabiat ini tidak berkurangan..


8 tahun sudah berlalu semenjak saya meninggalkan bangku persekolahan.Banyak kenangan yang saya kutip sepanjang perjalanan saya selama ini.Kekadang hati terdetik, apakah yang telah saya lakukan selama ini?Adakah setiap keputusan yang saya ambil merupakan perkara yang terbaik untuk diri saya? Adakah saya telah menggunakan masa saya dengan sebaik-baiknya?


Firman Allah, maksudnya:


" Demi masa,sesungguhnya manusia itu benar-benar dalam kerugian.Kecuali orang-orang yang beriman dan mengerjakan amal saleh dan saling menasihati tentang mentaati kebenaran dan sentiasa bersabar."


Surah Al- ashr (Ayat 1 hingga 3)


Berdasarkan ayat di atas, jelas menunjukkan akan pentingnya kita dalam mengurus masa agar tidak berada dalam kerugian. Persoalannya, adakah kita sudah melakukannya?
to be continued...


Ummu Aisyah
Gelang Patah, 1218 am
1 ogos 2009

2 comments:

 1. perlu menambah ilmu bagi menghasilkan artikel ilmiah..

  tuntutlah ilmu dengan guru yang bermanhaj salaf.

  ReplyDelete
 2. Asalamualaikum Ummu Aishah,
  Nak buat blog guna nama saya Ummu Aishah. ..terkeluar your blog..tak pelah kita berkongsi ya.?
  ikuti blog saya: www:mathematicsissues.blogspot.com

  ReplyDelete